Інтернет-магазин: ONline: Вт-Сб 09.00-17.00 | Нд, Пн - вихідні дні

Оглядова стаття про подушки

Оглядова стаття про подушки
01.11.2023

Підбір подушки, нарівні з вибором матраца – справа серйозна. Подушка задає правильний напрям шийним хребцям, послаблює м’язи, знімає навантаження з передпліччя і частково з грудного відділу. Матрац відповідає за підтримку тіла і, як наслідок, анатомічно правильне положення хребта, що сприяє зняттю навантаження з опорних точок нашого тіла: плечей, ліктів, стегон, колін.   

Можна з упевненістю сказати, що підбір подушки – іноді процес більш складний та непередбачуваний, ніж вибір матраца.

Справа у тому, що на правильний вибір цього аксесуару впливають уподобання одразу за декількома характеристиками: жорсткість, висота і форма. Дуже важлива звичка.

Перш ніж зануритись в тему, розберемося, у призначенні цього аксесуара.

 

Призначення

  • підтримка найважчої зони голови – потиличної області. Це найважливіша опорна точка, яка відповідає за те, яке положення приймуть шийні хребці під час сну;
  • заповнення простору між матрацом та шиєю, який утворюється завдяки особливостям анатомічної будови нашого тіла. Так відбувається підтримка і легке розтягування між собою шийних хребців, що сприяє вільній циркуляції крові та розслабленню м’язів.

 

Жорсткість і висота

Жорстка подушка може стати джерелом дискомфортних відчуттів під час та після сну. Надмірний тиск на потиличну, скроневу та щелепну частини можуть викликати болісні відчуття та оніміння не лише у вухах, скронях, потилиці, але навіть в передпліччі та ліктях, за рахунок відсутності належної підтримки голови та переносу навантаження на плечі тощо.

 

Трохи про матеріали

  • Латекс, поролон, піна «меморі»

– ці матеріали потребують серйозного навантаження, щоб виявилася їх еластичність, а ефект піни «меморі» стає яскравішим при природному нагріванні від температури тіла сплячого. Поширена помилка. Не оцінюйте ефект пам'яті або еластичність подушки руками. Щільність застосованих матеріалів може бути зайвою і під вагою голови, подушка, яку Ви щойно тримали в руках і захоплювалися її м'якістю, може виявитися дуже жорсткою. Порада. Приляжте на модель що Вам сподобалася і полежіть більше 5-ти хвилин, тільки так можна відчути чи вона зручна.

Для підвищених комфортних характеристик подушки виробники часто комбінують матеріали різної висоти та пружності.

 

  • Подушки з сипучими наповнювачами

Сон на подушках з такими наповнювачами потребують звички та переконання в їх перевагах.

Мілка структура зерен (сорго), лушпиння гречки і таке інше, безумовно, налаштовує поверхню подушки під контури голови, але не гарантує її піддатливість та необхідну м’якість для судин шкірного покриву.

«Міграційні» якості сипучих наповнювачів з шовковистою поверхнею трохи перебільшені. Їх строк служби невеликий, гігієнічність середовища знижується по мірі часу використання (лушпиння прекрасно поглинає вологу). При цьому бажане відчуття комфорту практично відсутнє + наявність своєрідного шелесту.

Вибір за вами.

 

  • Подушки на основі поліефірних волокон

Синтетичні наповнювачі відрізняються насамперед своєю структурою.

           - На першому місці по ступеню пружності волокон: холофайбер, нанофайбер (ультратонкі волокна, часто сформовані в кульки).  

           - На другому місці – поліефірні волокна, які нагадують за текстурою солодку вату, дуже пористу та об’ємну.

Головні переваги наповнювачів – у можливості регулювати висоту подушки (можна прибрати частину наповнювача) і зранку струшуючи та збиваючи, надати подушці об’ємного виду. Нерідко поліефірні волокна змішують з натуральними, що відчутно відображається на властивостях подушок і грає лише позитивну роль.

          - На третьому місці – подушки з наповнювачем, сформованому в суцільний настил, дуже схожий на відомий багатьом синтепон. Вони швидко втрачають об’єм, а наповнювач не піддається відновленню.

 

Вид і форма подушок

Яку форму повинна мати зручна подушка?

Існують різні види подушок: валик, подушка-рогалик з вирізом під шию, подушки для вагітних, прямокутні, квадратні, з виїмкою, зонні та багатошарові.  

Вибір достатньо великий, але часто він збиває з пантелику покупця. Тому ми ділимось своїм поглядом про такий важливий аспект.  

  • Подушки, які не призначені для нічного відпочинку:

~ Подушка-валик. Ми з вами вже розібрались, що найважливіша опорна точка – це потилична область. Подушка-валик через свою конструкцію не може забезпечити цю підтримку, тому буде корисною, хіба що, в комплекті зі звичайною м’якою подушкою, яка, як правило, не повністю заповнює простір між шиєю та матрацом.   Під час сну м’яка частина подушки інтуїтивно підвертається під зону шиї, що є нерідко причиною появи «заломів» вранці. Валик абсолютно не призначений для сну на боці.

~ Подушка «рогалик». Спершу була винайдена як аксесуар для подорожей. Конфігурація такого виду подушки ідеально заповнює простір між шиєю та підголовником крісла (опора для потиличної зони) і робить поїздку більш комфортною.

Однак, новатори вирішили зробити подушку-рогалик більш універсальною. Так з’явився абсолютно новий продукт – подушка для сну «Рогалик ПРО» (назва вигадана).

~ Подушка «Рогалик» ПРО. З одного боку, є виїмка для шиї, з другого додали м’яку зону для підтримки потиличної частини. Однак через таку конфігурацію слід враховувати безліч нюансів, які можуть принести дискомфорт: недостатня довжина виїмки, один з кінців подушки в позиції «на боці» завжди буде здаватись зайвим, надлишкова пружність наповнювача, відсутність гігієнічної наволочки.   Безумовно, ретельно обираючи і тестуючи в магазині, серед безлічі таких видів подушок, є шанс підібрати ідеальну. Готуйтесь до активного і довготривалого пошуку.

 

  • Подушки, які призначені для нічного відпочинку:

~ Ортопедичні подушки «фігурні» з виїмкою. Кожен виробник, який спеціалізується на подушках, намагається створити аксесуар ідеальної форми. У гонитві за першість створюються не завжди зручні форми. 

           Обираючи такий вид подушки, згадуємо те, про що написано вище:

            - наповнювачі з латексу, поролону і піни «меморі» можуть здаватись не такими комфортними за 5-10 хвилин;

            - такі подушки важливо тестувати лежачи на боці, при цьому не просто лягти, а пошукати зручну позицію.

            На що треба звертати увагу?

            - валик меншого об’єму повинен знаходитись зверху, великого – лише під шиєю (але бувають   винятки)

  • якщо ви відчуваєте, що між верхнім валиком та головою утворюється невеликий простір, це означає, що виїмка має недостатню довжину і не співпадає з будовою вашого обличчя (голови).

~ Класичні прямокутні та квадратні форми. Найголовніше, щоб розмір подушки був достатнім, не менше стандартних розмірів по довжині, ширині і не дуже об’ємні. Надмірно набита або висока подушка може спровокувати неприроднє положення голови.

Зверніть увагу на малюнок. Тут чітко показано, що подушка не повинна потрапляти під зону плечей.

~ Новинка на ринку – подушка зонна. Складається з двох (іноді з трьох) половин, які відрізняються по довжині і об’єму. Менш об’ємна та менш довга половинка повинні заповнювати простір в області шиї, інша половина подушки призначена для підтримки голови. Серйозним недоліком таких подушок може стати з’єднувальний шов, який припадає на лінію вух. Цим все сказано.  Зручність сумнівна. Але якщо довжина і висота обох половин вам підійдуть, то подушка може бути цілком комфортною.

~ Подушка для вагітних. Призначення подушки міститься у самій назві, однак геніальна ідея аксесуара безперечно варта уваги і може здаватись більш зручною не лише вагітним жінкам, а й взагалі усім. Недолік – у великому розмірі. Якщо ліжко полуторного розміру, одному спати досить зручно. Але якщо є партнер, йому може не вистачити місця. 

 

Висновок

Вибір подушки не менш важливий, ніж вибір матраца. Не соромтеся.  Приділяйте достатньо часу, щоб відчути подушку на всі 100%. Такий довгий текст дуже важливий. За хвилину вам може здатись будь-яка з подушок комфортною. Обов’язково тестуйте кожну модель лежачи на спині і окремо лежачи на боці. Звертайте увагу на будь-які дискомфортні  відчуття в області потилиці, щелеп, щік, вух. Вам повинно бути дуже комфортно. Нічого не повинно тиснути. Голова повинна знаходитись в прямому або злегка підведеному в зоні маківки стані.  Будь-які порожні зони говорять про форму, яка вам анатомічно не підходить.

Вдалих покупок!