Інтернет-магазин: ONline: Вт-Сб 09.00-17.00 | OFFline: Нд, Пн - вихідні дні

Про жорсткість і м'якість матраців

Про жорсткість і м'якість матраців
19.05.2021

Короткий зміст:

  1. Передмова
  2. Про жорсткість і м'якість. Шкода та користь.
  3. Шкала жорсткості
  4. Як підібрати потрібну жорсткість + посилання
  5. Усе про висоту матраца
  6. Лабораторні випробування

Посилання на статтю з тестами:

Як підібрати матрац за жорсткістю? (Тест на взаємодію тіла з матрацом, тест «Дзвіночки тіла»)

Передмова

Ласкаво просимо, гість!

Купуючи новий матрац, ми прагнемо до оновлення відчуттів і комфорту під час сну. Сьогодні ринок пропонує колосальне розмаїття моделей – пружинних і безпружинних, з різними характеристиками та властивостями, які тільки ускладнюють вибір.

Вивчаючи потреби користувачів, ми стикаємося з безліччю різних запитів: «матраци з кокосової койри»; «купити ортопедичний матрац»; «який матрац краще, пружинний або безпружинний» тощо.

Найрідше зустрічається питання, як підібрати матрац за жорсткістю, хоча він є ключовим при підборі ідеального матраца.

Щоб у цьому переконатися, приляжте на Ваше нинішнє ложе та спробуйте відчути своє тіло. Про що думаєте? Про настили та пружини або про те, комфортно вам зараз чи ні?

Комфорт – невіддільна складова відпочинку, яка сприяє максимальному розслабленню, відчуттю естетичного та фізичного задоволення.

Це наше власне визначення, яке, на наш погляд, повною мірою відбиває ті почуття, які повинен викликати матрац кожен раз, коли Ваше тіло стикається з його поверхнею.

Відразу уточнимо, що йдеться не про бюджетні вироби тимчасового (сезонного) відпочинку. Згідно з «Вікіпедією», матрацом може називатися навіть стьобана підстилка, але це минуле століття й таке визначення, на наш погляд, неактуальне.

Про жорсткість і м'якість. Шкода та користь.

Усі говорять про користь жорсткого та шкоду м'якого ліжка. Розгляньмо такі картинки:

Ми бачимо дівчину, у якої тіло в напрузі на жорсткій та м'якій поверхнях. Це яскравий приклад, як не повинно бути та в яких місцях може виникати дискомфорт.

Занадто жорсткий матрац. У цьому випадку хребет випрямляється й відбувається ще більший тиск на точки опори – плечі, лікті, таз і коліна. Рівна, жорстка поверхня не взаємодіє з формами тіла, її анатомічні вигини матрацом не приймаються. Таз випирає вгору, провокуючи неприродний прогин в попереку. На такій поверхні м'язи не розслабляються, а знаходяться в напрузі. Страждають кровоносні судини, які так само можуть бути частково передавлені під масою тіла (не кажучи вже про нервові закінчення між дисками хребта). Саме тому ми рекомендуємо не гнатися за жорсткими поверхнями, з якими Ваше тіло не може впоратися та взаємодіяти.

Занадто м'який матрац. Має недостатню пружність, щоб підтримати таз і плечі – найважчі точки опори під час сну. Хребет в такому разі прогинається вниз, що ще більше посилюється високою подушкою. Правда, матраци з властивостями «гамака» в нинішній час складно знайти. Тому розглядаємо картинку як приклад, як не повинно бути.

Як бачите, усе добре в міру. Важливо довіритися своїм відчуттям. На сьогодні всі еластичні матраци в більшості своїй виконані з матеріалів, створених спеціально для матраців. Завдяки особливій структурі або зонам пружності вони здатні забезпечити належну підтримку людині з будь-якими особливостями фігури.

Також і жорсткі матраци. Якщо це варіант для новонароджених, де поверхня повинна бути абсолютно жорстка, передбачається мінімальний м'який прошарок або чохол. Але, якщо це моделі для дорослих із високим ступенем жорсткості, зазвичай вони містять еластичні прошарки для більш комфортного сну.

Безумовно, і для дорослих робляться матраци з підвищеною жорсткістю, але для їх придбання необхідне призначення лікаря. Подібні моделі продаються вкрай рідко.

Шкала жорсткості

Н1 – м'який

Н2 – нижче середньої жорсткості

Н3 – середня

Н4 – вище середньої

Н5 – жорсткий

Це орієнтовні показники ступеня жорсткості, які допоможуть при виборі матраца онлайн або допоможуть консультанту швидше зрозуміти, які моделі вам пропонувати.

Як підібрати потрібну жорсткість?

Пропонуємо протестувати ваш матрац прямо зараз. Можливий варіант, коли ваш старий матрац втратив колишню рівність, в такому разі проводьте тест у тій його частині, де поверхня збереглася, зазвичай вона більш рівна з боку ніг.

 Пройти Тест на жорсткiсть

Ви визначитеся з приблизним рівнем жорсткості, результат стане орієнтиром для підбору комфортного матраца.

Відчуття жорсткості індивідуальне

Хтось вигадує формули з показниками ваги, зросту та віку, щоб людина могла швидко визначитися з матрацом. Але, якби все було так просто, тоді матраци поділялися б на розміри, як одяг.

Кожна людина унікальна. Зріст не залежить від ваги, а вага від зросту. Також ніхто не скасовував звички, спосіб життя та, найголовніше, особливості фігури.

Серйозну роль при підборі матраца відіграє навантаження. Що здасться м'яким для людини з вагою 120 кг, для 50-кілограмової виявиться цілком нормальним. Але бувають винятки. Саме тому не скидаємо з рахунків м'які та жорсткі моделі, інакше їх би не існувало.

Важливо, щоб у будь-якій позі тіла хребет знаходився в анатомічно правильному положенні. Необхідно домогтися абсолютного розслаблення, відсутності напруги в суглобах і попереку.

Усе про висоту матраца

Чому ми торкнулися цього параметра?

У серії «Стандарт» присутні моделі з низьким показником «амортизації». Це найбільш бюджетна версія, підходить для дітей з малою вагою та дуже популярна у власників недорогих баз відпочинку й дитячих таборів, де матрац служить сезон.

Розберімося, що таке матрац. Як ми вже уточнювали трохи вище, визначення матраца у «Вікіпедії», на наш погляд, не зовсім точне з погляду комфорту та здатності підтримати тіло людини у правильному положенні. Для матраца важливий набір настилів і пружинний блок, що виконують дві основні функції – розподіл навантаження та забезпечення комфортної поверхні. Жодний ватний матрац і, тим більше, підстилка не впораються з цим завданням.

Комфортною висотою для сну заведено вважати 16 см і вище.

Безумовно, ви зможете знайти матраци на основі пружин до 15 см, але в таких матрацах, швидше за все, використані пружини для сидіння, які застосовуються в диванах і кріслах, не призначених для сну.

Безпружинні матраци до 15 см існують не тільки в дитячих варіантах. Але, купуючи такий матрац для дитини, будьте готові до низької амортизації, а отже, чим нижче висота матраца, тим жорсткіше він буде.

Лабораторні випробування

Основні показники, які визначаються під час лабораторних випробувань матраців, – несуча здатність і ступінь жорсткості. Під впливом спеціальних пристосувань виріб піддається своєрідним «тортурам».

Один із тестів показує, як швидко відновлюється поверхня після навантаження та як сильно вона втрачає висоту під певним навантаженням. Чим більше усадка, тим м'якше матрац. Начебто логічно, але... не для матраців з низькою висотою. Саме звідси виникають розбіжності.

Обговоримо матрац «Фаворит», серія «Стандарт». Категорія жорсткості Н2 – м'якість нижче середньої. На думку покупця, це досить комфортний і при цьому компактний матрацик, який у разі потреби можна взяти з собою, щоб насолоджуватися комфортним відпочинком на природі. Але в реальності виявляється зовсім інше. Коли лягаєш на цю модель, відразу виникає питання: а чому так жорстко? Що тоді з жорсткістю Н5, дерев'яна поверхня?

Завжди існують винятки. Діючи згідно з ГОСТ, виробник абсолютно правий, але споживач орієнтується не на технічні показники, а на рівень комфорту.

Аксіома для безпружинних матраців серії «Стандарт»: чим нижче матрац, тим менше він комфортний і більш жорсткий. Матраци висотою нижче 10 см мають нульовий рівень комфорту та максимальну жорсткість.

З тієї ж причини ми не рекомендуємо використовувати «Фаворит» та інші матраци з цієї серії як наматрацники. Будь-які вади старої поверхні стануть помітними через короткий час, а поверхня перетвориться на дуже жорстку. Для корекції старих поверхонь є спеціальні топери, які допоможуть продовжити «життя» матрацу або дивану і при цьому забезпечити приємний, комфортний відпочинок.

Будьте здорові!