Інтернет-магазин: ONline: Вт-Сб 09.00-17.00 | Нд, Пн - вихідні дні

Синтетичні матеріали в матраці викликають алергію?

Синтетичні матеріали в матраці викликають алергію?
05.06.2021

Чи викликають синтетичні матеріали алергію? Рідке питання, але його теж ставлять.

У цій статті ми розповімо, у яких матеріалах застосовуються поліефірні (синтетичні) волокна, яке їх призначення, і відповімо на ключове питання.

Застосування поліефірних волокон у спальній продукції

Нерідко у складі постільної білизни є поліестер. Така білизна простіше в догляді, менше мнеться, служить довше та виглядає часом набагато красивіше.

У матрацах, подушках і ковдрах будь-якого виробника знайдеться матеріал, який містить поліефірні волокна, іноді з домішкою натуральних: кінське волосся, вовна, бавовна, конопля, льон, койра кокосова тощо.

Щобільше, неможливо зробити матрац без застосування синтетичних компонентів з хорошим терміном служби й комфортними характеристиками.

Красиві стьобані малюнки виходять завдяки наявності наповнювача з синтетичних волокон, якби вони були натуральними, уже протягом місяця матрац би мав непривабливий вигляд.

Жорсткий настил «ТЕРМОповсть» (Thermofelt) може складатися на 80% з натуральних волокон вовни, бавовни, льону, але, щоб настил не руйнувався, до суміші додають спеціальні синтетичні волокна, які плавляться та міцно скріплюють усі волокна між собою. Ще одна його роль – захист м'яких настилів від контакту з пружинним блоком «Боннель», застосовується обов'язково. В інтернеті можна зустріти опис натуральної термоповсті, але слово «термо» видає не 100%-но природний склад, оскільки волокна вовни, льону, бавовни тощо не мають властивостей термофіксування.

«Спрут» («Струтофайбер») – застосовується в настилах, часто з ефектом «зима-літо», або основах для безпружинних матраців в бюджетній серії «Стандарт».

Настил «Термофлекс» – об'ємний нетканий матеріал, шикарно розподіляє навантаження, служить для збільшення висоти матраца. Відрізняється від «Спрут» горизонтальним розташуванням волокон.

«Холофайбер» – насамперед це назва торгової марки. Аналогічний матеріал може називатися синтепухом і просто поліефірним волокном. Широко застосовується в подушках. Найчастіше зустрічається у вигляді пухнастих кульок.

Чи існують повністю натуральні матраци?

Існували до кінця XVIII століття точно. Використовувалися листя, солома, лушпиння, пух, пір'я, вовна тощо. У наш час можна знайти високу перину з натурального пуху, але все ж матрацом її назвати не можна, більше топером або наматрацником.

Чим більше розвивається цивілізація, тим більше прагнення до комфорту. Усі перераховані матеріали для набивання, крім пуху, не можна було назвати зручними. Вони злежувалися, збивалися, загалом, як будь-який натуральний продукт, швидко втрачали в якості, а про паразитів взагалі мовчимо. Пухові вироби доводилося постійно просушувати та струшувати. Можливо, тому такі постільні речі були тільки в багатих людей. Деякі досі вибирають пухові ковдри та подушки. Але вже доведено, що пух може викликати алергію й ускладнювати дихання в тих, хто страждає на бронхіальні захворювання. Тому на зміну їм прийшли поліефірні волокна, які не поступаються за властивостями, комфортом і набагато приємніші за ціною. Любителям екожиття і зараз можна організувати схожий матрац, зшити чохол і набити його чим доведеться. А деякі не проти спати на підлозі або в гамаку в лісі, кожному своє. Якщо ж говорити про здоровий сон, без матраців з сучасним наповненням не обійтися.

Використання поліефірних волокон у світі

Будь-яка синтетична річ може складатися на 100% або частково з поліестеру, і вона носиться набагато довше та більш приємна в догляді, ніж з чистої бавовни, наприклад. Також поліефірні, синтетичні та штучні волокна, різниця між якими незначна, використовуються практично в будь-якій промисловості, зокрема в медицині.

Синтетичні волокна викликають алергію?

Це не доведено.

Завдяки стійкості до деструкції (розкладу, руйнування та гниття), вважаються максимально безпечними для застосування у виробах для сну.

Безклейовий метод виготовлення нетканих матеріалів на основі синтетичних або штучних волокон вважається одним із найкращих для спальної продукції та безпечним для здоров'я.

Висновок. Простіше кажучи, якби це було небезпечно для здоров'я та життя, були б заборонені такі матеріали, як поролон, латекс, повсть, синтепон й інші подібні матеріали.

Хоча для сну ми б все ж рекомендували постільну білизну з найбільшим відсотком бавовняних або шовкових волокон для більшого комфорту.

Алергія на матрац

У матраці можуть бути присутніми натуральні волокна або матеріали, які можуть викликати алергію:

  • шерсть;
  • латекс.

Викликати алергію навіть у здорової людини може клей. Серйозні виробники матраців використовують якісні клейові склади, які не мають запаху. Наприклад, волокна кокосового волокна в кокосовій койрі скріплені латексованим клеєм. Тому, вибираючи матрац, не соромтеся перевіряти його на запах.

Про матеріал «Спрут»

Є візитною карткою та присутній у всіх виробах ТМ «ВЕЛАМ». Настил «Спрут» («Струтофайбер») – італійська технологія, запатентована компанією на українському ринку.

Технічна інформація:

Склад – поліефірні волокна (порожнисті синтетичні волокна або поліефір).

Метод отримання – термічний.

Як це влаштовано? Волокна з певним ступенем плавлення піддаються впливу високих температур. У процесі волокна з більш низькою температурною стійкістю плавляться та скріплюються з більш стійкими. Для виготовлення матеріалів з ефектом «зима-літо» підмішуються натуральні волокна вовни або бавовни (льону, конопель), які також проходять термооброблення, стають міцнішими та стійкішими до зносу. Як результат, піч видає пружний і об'ємний продукт, який може послужити наповнювачем для спальних аксесуарів і чохлів, настилом або основою для матраців, в залежності від щільності та заданого напрямку розташування волокон – горизонтального, вертикального, під певним кутом.

Плюси: стійкий до деструкції, слабо реагує на високу температуру – важкозаймистий, не виділяє шкідливих речовин в умовах середовища проживання людини.

Мінуси: як будь-які матеріали на основі синтетичних або штучних волокон, з часом дає усадку.

Інші відомі матеріали на основі поліефірних волокон

«Струтофайбер», «Холофайбер», синтепон, синтепух, синтетичний «лебединий пух», термоповсть, а також поліестер, лавсан тощо.

Будьте здорові!