Інтернет-магазин: ONline: Вт-Сб 09.00-17.00 | OFFline: Нд, Пн - вихідні дні

Яка основа під матрац краща?

Яка основа під матрац краща?
05.05.2021

Зміст:

  1. Яким повинна бути ліжкова основа на погляд виробника матраців
  2. Види ліжкових основ
  3. Вигляд знизу
  4. Найрозповсюдженіші «хвороби» матраців
  5. Ідеальний приклад ламельної основи на наш погляд
  6. Рекомендації
  7. Що купувати першим – матрац чи ліжко?

Плануючи дизайн спальної кімнати, потрібно врахувати будь-які дрібниці. Найвідповідальніший момент – вибір ліжка і матраца. Сьогодні ми розглянемо тему ліжкових основ, тому що і від них залежить загальна якість сну і строк служби матраців. Періодично, отримуючи питання про зміну чохлів або конструктиву матраців в цілому, ми повинні надати рекомендації і відносно вибору ламелей або інших варіантів основ, з точки зору виробника матраців.

 
Яким повинна бути ліжкова основа на погляд виробника матраців?
 
Перш ніж заглиблюватись в тему і дати свої рекомендації, пояснимо, чому якість основи так важлива.
 
 
Матрац – виріб, який складається з пружин, різних за жорсткістю, настилів і чохла, який страждає першим, якщо основа неякісна.
 
Якщо уявити, як працює конструкція матраца під час експлуатації, ми побачимо, як настили по-різному реагують на вигини нашого тіла, одні продавлюються сильніше, інші слабше. Для того, щоб «механізм» працював злагоджено і не давав більш важким частинам тіла «провалюватись», матрацу в цілому потрібна надійна база – ліжкова основа. Його головне призначення – розподілити навантаження й забезпечити підтримку м’яким елементам постілі.

 

 

 

Види ліжкових основ
 
Металічні решітки. Нерідко потребують додаткового настилу з фанери (ДСП). Зустрічаються в найбюджетніших варіантах ліжка.
 
Суцільна основа. Вважається практичною, зносостійкою, стійкою до навантажень. Виконується з фанери, ЛДСП або МДФ.  Головна умова – наявність перфорації для вільної циркуляції повітря в матраці.
 
Основи з ламелями – розповсюджена пропозиція.
На відміну від вищеперерахованих варіантів, основа забезпечує амортизацію за рахунок дугоподібних планок і додатково розподіляє навантаження.
 
Розрізняють декілька видів решіток, з тонкими і широкими ламелями. Спираючись на інформацію провідних виробників, ширина широкої ламелі складає 68 мм і відстань між ними приблизно така ж, ширина вузької складає 38 мм, і при цьому крок набагато менше. На наш погляд, другий варіант набагато краще для еластичних матраців на основі латексу і пружинного блоку Pocket spring. Давайте розглянемо чому.
 
 
 
Вигляд знизу
 
Ми розглянули типи ліжкових основ і трішки зачепили тему підтримки конструкції матраца.
Безпружинні моделі менш примхливі до відстані між планками. Більш вибагливі – пружинні, особливо на основі блоку Pocket Spring. Річ у невеликому діаметрі пружин і в системі їх «незалежного» кріплення (кишеньковий тип).
 
Якщо заглянути під ліжко в момент, коли на матраці хтось лежить, не складно буде помітити, як м’який елемент чохла в тій чи іншій мірі вдавлюється в ламельну решітку. Чим більша відстань між планками, тим більша площа матрацу буде знаходитись без підтримки. Ймовірність того, що в цей простір потрапить ряд пружин, достатньо велика. Саме з цієї причини краще обирати решітку з меншою відстанню між ламелями.
 
Декілька прикладів основ, які, на наш погляд, далекі від ідеалу
 
 
 
1.     З розрідженими ламельними елементами;
2.     З металевих тонких (незначна товщина) елементів;
3.     З суцільною основою, яка «не дихає», тобто без перфорації;
4.  Небажано, щоб висота поздовжнього металевого елементу, який з’єднує дві половини ламельної основи, була вищою більше ніж на 10 мм за рівень поверхні цієї основи;
5.     Ламельні елементи основи не повинні бути дуже увігнутими.

 

Найрозповсюдженіші «хвороби» матраців


Від неправильно підібраного розміру – матрац стовбурчиться і виникає «горб», деформується периметр, а з ним увесь внутрішній конструктив;
Від великої відстані між планками основи – відсутність належної опори, порушується розподілення навантаження і робота пружинного блоку.   
Від занадто увігнутих ламелей, з часом матрац набуває форму відкритої книги, особливо, якщо власник любить спати посередині матраца.
 
Ідеальний приклад ламельної основи на наш погляд
 

  • максимальна відстань між ламелями – 30-40 мм;
  • рівні пружні ламелі (з маловиразною дугою);
  • центральна з’єднувальна планка урівень з кріпленнями ламелей;
  • суцільна перфорована основа. 

 
 

Рекомендації


Можливо, порад буде занадто багато, але ми вирішили передбачити всі можливі варіанти, щоб Ви змогли уникнути неприємних ситуацій.
 
Перед покупкою ліжка переконайтесь у відсутності шорсткостей, які можуть «зачепити» чохол. Усі елементи ліжка, які в майбутньому будуть торкатись з матрацом, повинні бути гладенькими.  
 
Захищайте чохол матраца. Покладіть на решітку щільне простирадло або підматрацник. Вони захистять від пилових накопичень і при цьому не порушать циркуляцію повітря.
 
Існують матеріали, які сприяють ущільненню основи і можуть слугувати додатковою основою для гнучких (м’яких) матраців. В якості підматрацника можна використовувати щільний войлок.
 
Купуючи матрац на замовлення, попереджайте, якщо це необхідно, про чутливість до запахів. Нерідко нові меблі мають доволі стійкі запахи, які вивітрюються довгий час та посилюються при підвищених температурах в кімнаті (цей запах швидко передається матрацу)
 
 
Наостанок, дамо відповідь на розповсюджене питання,

Що купувати першим – матрац чи ліжко?
 
Наша порада, в першу чергу потрібно визначитись з моделлю матраца.
Виріб має власну вагу, до якої додається ще Ваша вага. Купуючи ліжко, потрібно попередити продавця про майбутнє навантаження на одне спальне місце. Можливо, Вам знадобиться посилений каркас або підйомний механізм, якщо він передбачається.
 
Це суттєвий нюанс, який слід враховувати, купуючи ліжко.  
 
Тепер, якщо бюджет дозволяє, можете сміливо купувати і те, й інше. Але якщо покупка житла або ремонт «обійшовся в копієчку», ліжко може почекати, а без матраца Ви не зможете обійтись. 
Вплинути на вибір стиля ліжка може дизайн матраца. Високі моделі чудово виглядають на низьких (подіумних) основах.
 
 
Були випадки, коли молоді пари після декількох проведених ночей «на підлозі», змінювали свої погляди на стиль майбутньої спальні – у відсутності меж є своя привабливість.  


 

 

Вдалих покупок і солодких снів на ідеальному ліжку.